Skip to main content

Institutul de Istorie a Religiilor. Prestigiul cercetării umaniste la răscruce

Dedicăm dialogul de astăzi unei teme foarte importante și din ce în ce mai fierbinți, întrucât este vorba despre un demers prin care se urmărește schimbarea statutului unor institute importante care aparțin de Academia Română. Academia Română însăși le-a ocrotit în anii trecuți. A venit însă un moment în care nu știm exact sursa acestui demers, un moment în care se pune problema suspendării sau desființării personalității juridice ale unor institute vrednice de toată admirația celor care știu despre ceea ce este vorba. Printre acestea se numără și prestigiosul Institut de Istorie a Religiilor al Academiei Române, care sperăm să rămână în continuare sub tutela Academiei Române. Istoria religiilor în România, legată de nume precum Mircea Eliade și Sergiu Al-George, și de mulți alți savanți pe care România i-a dat Europei și lumii întregi, este cunoscută astăzi în întreaga lume. Doar când rostim numele Mircea Eliade, rostim numele România, studii de istoria religiilor și, evident, catedra prestigioasă de istoria religiilor de la Chicago, unde Mircea Eliade a activat până la sfârșitul vieții. Așadar, Institutul de Istorie a Religiilor nu este orice institut și, după cum vom vedea, este chiar mândria acestei sfere de cunoaștere pe care România o are. Menționăm de la început că acest institut a fost întemeiat de unul dintre marii oameni de cultură ai Europei contemporane, domnul Andrei Pleșu. Alături de noi, pentru a vorbi despre Institutul de Istorie a Religiilor, se află persoana cea mai potrivită: directorul în funcție al acestui institut, la rândul său un savant, unul dintre membrii fondatori ai acestui institut, alături de domnul Andrei Pleșu, cercetător științific gradul I, domnul Eugen Ciurtin.

#AcademiaRomână, #IstoriaReligiilor, #MirceaEliade, #AndreiPleșu, #Savanți

Această emisiune este disponibilă doar prin generozitatea dumneavoastră! Intră pe donatii.trinitas.tv și ajută-ne să aducem lumina credinței în sufletele românilor de pretutindeni, făcând o donație pentru susținerea programelor noastre! Numele donatorilor vor fi pomenite la altarul Catedralei Patriarhale din București.

Abonează-te la canalul de YouTube TRINITAS TV, dând un simplu click aici.

Pentru mai multe emisiuni de suflet, vizitează site-ul TRINITAS TV
Abonează-te pentru a viziona emisiunile TRINITAS TV pe rețelele de socializare:
Facebook
Instagram
TikTok
SoundCloud
Telegram

SUSȚINE TRINITAS TV

Dacă ți-a plăcut această emisiune susține-o într-un mod concret, rapid și sigur. Donează pentru activitatea TRINITAS TV utilizând cardul bancar, Apple Pay sau Google Pay.

Donează acum!
Adaugă comentariu

Emailul tău nu va fi publicat. Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.